information, knowledge, fun /
a media toy by konst mp

O τρόπος με τον οποίο ένας άνθρωπος κατανοεί την πραγματικότητα και τις πληροφορίες που δέχεται, διαμορφώνει το πολιτιστικό του υπόβαθρο. Κατεπέκταση, οι πληροφορίες που παράγει και διακινεί ο ίδιος φέρουν και διδάσκουν την προσωπική του αντίληψη για τον κόσμο ταυτόχρονα διαμορφώνοντάς τον.

20110509

Ένας Ασυνήθιστος Κόσμος / 20110506 / 1

Από το τυπογραφικό πιεστήριο στο Short Message Service (SMS)

Φιλολογία και Τεχνολογία

Ο Γιόχανς Γκούτεμπεργκ συστηματοποίησε την αναπαραγωγή του γραπτού λόγου διαμορφώνοντας τους Τυπογραφικούς Χαρακτήρες και το Τυπογραφικό Πιεστήριο. Το πλέον μεγαλεπίβολο έργο του υπήρξε η εκτύπωση της Βίβλου (1455).

Η εισαγωγή της Τυπογραφίας στον ανθρώπινο πολιτισμό αποτέλεσε το εργαλείο του οποίου η ανάπτυξη, μέσα από το πέρασμα 500 χρόνων, διαμόρφωσε την αντίληψη που έχουμε σήμερα για την επικοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών δημιούργησε τα τελευταία 50 χρόνια νέες δυνατότητες στην επικοινωνία οι οποίες κορυφώθηκαν με την προσθήκη της ασύρματης επικοινωνίας.

Στο σημερινό τεχνολογικό περιβάλλον, η προφορική διάδοση ιστοριών και μύθων μοιάζει ξεχασμένη, όμως ανάλογο κίνδυνο μοιάζει να διατρέχουν όλο και περισσότερο και τα «Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης», έντυπα και ηλεκτρονικά, τα οποία φθίνουν ολοένα και παραγκωνίζονται από την δυνατότητα που έχει πλέον ο καθένας να συνθέτει και να διαδίδει πληροφορίες.

Πληροφορίες από όλους

Το επικοινωνιακό περιβάλλον που βιώνουμε σήμερα είναι πρωτόγνωρο για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η ικανότητα που έχει πλέον κάθε τεχνολογικά εξοπλισμένος άνθρωπος να διαμορφώνει και να διακινεί πληροφορίες αποτελεί το αποκορύφωμα της δημοκρατικότητας.

Ο τρόπος με τον οποίο ένας συγκεκριμένος άνθρωπος κατανοεί την πραγματικότητα και τις πληροφορίες που δέχεται, διαμορφώνει το πολιτισμικό του υπόβαθρο. Κατεπέκταση οι πληροφορίες που παράγει και διακινεί ο ίδιος φέρουν και διδάσκουν την προσωπική του αντίληψη για τον κόσμο ταυτόχρονα διαμορφώνοντάς τον.

No comments:

Post a Comment